top of page
  • Floris van Gils

Feest van de allerheiligste Drie-eenheid - Es-dur

Bijgewerkt op: 24 jun. 2022

Morgen vieren we weer feest in Utrecht! We blijven bezig in de katholieke traditie. Eerst hebben we Christus' hemelvaart gehad, vervolgens Pinksteren als feest van de H. Geest, en nu staan we stil bij de Drie-eenheid van God. Hierbij past feestelijk muziek.


De grote Praeludium et Fuga es-dur (BWV 552) van Johann Sebastian Bach omsluit de viering van het feest van de allerheiligste Drie-eenheid. Het werk wordt doorgaans gezien als een verklanking van het mysterie van de Drie-eenheid. Het preludium opent majesteitelijk, als een ouverture in Franse stijl. Dit verklankt de Vader, die de soeverein is. Na het grootse begin volgt een puntig afdalend motief tot in het laagste octaaf van het orgel, dat zich in echo herhaalt. Het is de geliefde Zoon die afdaalt uit de hoge. Als derde thema fungeert een vurige beweging in zestiende noten boven een stuwende bas-lijn. Dit is de Geest die alles bezielt en in beweging zet. Bach combineert de thema’s op een grandioze manier, waardoor het werk als een drie-eenheid tot ons komt. In de fuga die na de dienst klinkt, is ook de eenheid en verscheidenheid te ontdekken in haar drie thema’s en hun doorwerking.

Tijdens de communie klinkt van Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) ‘Allein Gott in der Höh sei Ehr’, SwWV 299.

Op de foto is het gewelf boven een van de zijaltaren in de Ste. Gertrudiskathedraal zichtbaar, met hierin een symbolische afbeelding van de Drie-eenheid.

De foto is overgenomen met dank aan www.kerkfotografie.nl (bijgesneden).

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page