top of page
  • Foto van schrijverFloris van Gils

Liturgische komkommertijd

Bijgewerkt op: 24 jun. 2022

In de groene tijden van het kerkelijk jaar, de tijd tussen de Kersttijd en de Veertigdagentijd en de tijd tussen de Paastijd en de Advent, worden de zondagse diensten gekenmerkt door een doorgaande lezing (Lectio Continua) van het Evangelie en van de brieven. De zondagen in de groene tijd hebben hiermee een minder uitgesproken karakter dan de zondagen in de ‘sterke tijden’ van het jaar (zoals de Veertigdagentijd of Paastijd). Dit geeft de mogelijkheid om muziek te kiezen die minder expliciet gebonden is aan de lezingen of het karakter van de zondag, maar meer op zichzelf staat. Aankomende zondag speel ik zodoende in de Utrechtse kathedraal de ‘Vesper Voluntaries Op. 14’ van Edward Elgar.

Edward Elgar (1857-1934) geldt als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Engelse Romantiek. Bekende orkestwerken van hem zijn onder ander de ‘Enigma Variations’ en ‘The Pump and Circumstance Marches’. De paar orgelwerken die hij schreef zijn in Nederland minder bekend. Toch zijn het stuk voor stuk mooie werken die de Engelse kerkmuzikale sfeer ademen. De verzameling Vesper Voluntaries bestaat uit 8 korte stukjes, voorafgegaan door een introductie. Het thema van de introductie komt als intermezzo terug aan het einde van het 4e deel en als Coda bij het achtste deel. De Voluntaries kunnen zowel tot hun recht komen op harmonium als op een ‘Cathedral Organ’. Met een beetje aanpassingsvermogen klinken Elgars Voluntaries op het neo-barokke Utrechtse kathedrale orgel ook echt als Engelse muziek.

Muziek voor de dienst - Introduction - Adagio - I Andante - II Allegro - III Andantino - IV Allegretto piacevole Muziek tijdens de communie - V Poco lento - VI Moderato - VII Allegretto pensoso Muziek na de dienst - VIII Poco allegro

Een goede zondag gewenst alvast! De foto is met dank overgenomen van Kerkfotografie (bijgeknipt).

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page