top of page
  • Foto van schrijverFloris van Gils

Hans Friedrich Micheelsen - Feestelijk en fris

Bijgewerkt op: 30 sep. 2022

Ook in de groene tijden, de liturgische komkommertijd, wordt er weleens een feest gevierd in de kathedraal. Zo ook komende zondag, de ORKA (Oude Roomsch-Katholieke Aalmoezenierskamer) viert dan haar dies. Deze diaconale instelling is opgericht in 1674 (!), dat is dus wel een feestje waard. In de eucharistieviering zal de Aartsbisschop van Utrecht voorgaan. Natuurlijk klinkt er ook feestelijke muziek, muziek van Hans Friedrich Micheelsen (1902-1973). De muziek van deze twintigste-eeuwse vernieuwer van de (Duitse) kerkmuziek klinkt, hoewel inmiddels bijna antiek, nog steeds fris en eigentijds. Voor de dienst klinkt zijn vurige en melodieuze Präludium, die hier te beluisteren is (liveopname van het concert op Open Monumentendag/Nationale Orgeldag).

Na de dienst klinkt zijn fraaie compacte Toccata over het gezang ‘Lobet den Herren, den mächtigen König der Ehren’. De muziek van Micheelsen en tijdgenoten klinkt fantastisch op het Blank-orgel!


Tijdens de communie klinken om het feest compleet te maken, muziekstukjes van Christiaan Ingelse in samenspel met een jonge parochiaan.


Alvast een goed weekend en een mooie zondag gewenst!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page