top of page
  • Foto van schrijverFloris van Gils

Allerzielen - Abide with me

Bijgewerkt op: 24 jun. 2022

Aankomende zaterdagavond en zondag vieren we in de Gertrudiskathedraal Allerheiligen en Allerzielen. In deze diensten worden de overledenen herdacht. Zaterdagavond zal ik de Choral prelude on ‘Eventide’ van Charles Hubert Hastings Parry (1848-1918) ten gehore brengen. Eventide is de benaming van de ‘hymn tune’ van ‘Abide with me’. De liedtekst is afkomstig van Henry Francis Lyte die deze dichtte op de avond van 4 september 1847. Diezelfde dag was hij nog voorgegaan in de kerk waaraan hij verbonden was, had het avondmaal bediend en gepreekt over Lukas 24:29: ‘Blijf bij ons Heer, want het is bijna avond en de dag loopt ten einde.’ Lyte was op dit moment al doodziek. In deze existentiële situatie dichtte hij dit lied, vol geloofsvertrouwen in het licht van de naderende dood. Enkele maanden later overleed hij.


Voor mij heeft dit lied ook grote betekenis. Bij de begrafenis van mijn vader in november 2013 zongen we verzen van dit lied. Het verwoordt hoe mijn vader zijn ziekte beleefde, en ook voor ons als achterblijvers gaf het woorden van troost, hoop en uitzicht.


1 Blijf bij mij, Heer, want d’ avond is nabij. De dag verduistert, Heere, blijf bij mij! Als and’re hulp m’ ontbreekt, geluk m’ ontvliedt, der hulpeloozen hulp, verlaat mij niet!


3 ’k Heb U altijd van noode, dag en nacht, slechts uw genâ verwint des boozen macht. Wie kan als gij mijn gids en sterkte zijn? Blijf bij mij, Heer, in nacht en zonneschijn!


4 Geen vijand vrees ik, als Gij bij mij zijt, tranen en leed zijn zonder bitterheid. Waar is, o dood, uw schrik, graf, waar uw eer? Meer dan verwinnaar blijf ik in den Heer.


Hieronder vindt u mijn uitvoering van dit stuk in de Domkerk.


Foto met dank overgenomen van www.kerkfotografie.nl (bijgesneden).

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page