top of page
  • Foto van schrijverFloris van Gils

De gedachtenis vieren van bisschop Bernulphus in de Dom

Bijgewerkt op: 24 jun. 2022

Morgen is het de naamdag van de heilige bisschop Bernulphus. Bernulphus was bisschop van Utrecht van 1027 tot zijn dood in 1054. Voor Utrecht is hij van groot belang geweest. Hij nam het initiatief tot de bouw van de Janskerk, de Pieterskerk en de -niet meer bestaande- St. Paulusabdij. Samen met de later gebouwde Mariakerk vormden deze kerken het zogenaamde Utrechtse kerkenkruis waarvan de toenmalige Dom het hart vormde.


In de huidige Dom wordt in de Vespers van morgenavond Bernulphus’ gedachtenis in ere gehouden, onder andere door het zingen van het gezang ‘O Vader die uw woning sticht’, LvdK 321. Ik val morgenavond in als organist voor deze Vespers . Als ‘Musica pro Deo’ speel ik als besluit van de Vespers uit de Vesper Voluntaries Op. 14 van Edward Elgar (1857-1934) het mooie ‘Allegretto pensoso’.

Op onderstaande afbeelding ziet u een verloren gegane muurschildering in de Pieterskerk, met daarop St. Bernulphus omringd met door hem gestichte kerken. De tekening is van de hand van Pieter Saenredam.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page