top of page
  • Foto van schrijverFloris van Gils

Advent (I) - Nun komm der Heiden Heiland

Bijgewerkt op: 24 jun. 2022

Komende zondag is het alweer de eerste Adventszondag! In de Ste. Gertrudiskathedraal speel ik voor en na de mis uit de partita van Hugo Distler over het gezang ‘Nun komm, der Heiden Heiland’. Dit gezang, dat verbonden is aan deze zondag, is Luthers bewerking van de oude Latijnse hymne ‘Intende qui regis Israel’. Deze hymne van de heilige bisschop Ambrosius (339-397) wordt gezien als het oudste christelijke kerstlied.

Hugo Distler (1908-1942) speelde een belangrijke rol in de kerkmuzikale vernieuwingsbeweging in Duitsland. Zijn composities kenmerken zich door moderne toepassingen van oude barokke technieken. Ze klinken helder, ritmisch en energiek en soms wat opgejaagd en schichtig. Deze onrust was ook in het leven van Distler aanwezig en is niet los te zien van de politieke context van Duitsland in die dagen. Door zelfdoding kwam in 1942 een einde aan zijn leven.

De partita ‘Nun komm, der Heiden Heiland’ is een van zijn twee grote werken voor orgel. Het is een monument van de nieuwe 20e-eeuwse kerkmuziek. Op het orgel van de Gertrudis, dat deels volgens dezelfde principes is gebouwd als volgens welke Distler zijn muziek componeerde, komt dit werk uitstekend tot zijn recht.

Muziek voor de dienst: Hugo Distler (1908-1942), Partita `Nun komm, der Heiden Heiland‘ I. Toccata II. Choral mit Variationen (1-5)

Muziek na de dienst: Hugo Distler, Partita `Nun komm, der Heiden Heiland‘ II. Choral mit Variationen (6-7)

Foto: Hugo Distler aan de speeltafel van zijn orgel in de Jakobi-kirche te Lübeck.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page