top of page
  • Foto van schrijverFloris van Gils

Online-eucharistie vanuit Amersfoort

In deze coronatijden zendt de Oud-Katholieke Kerk voor heel het land eucharistievieringen uit vanuit Amersfoort. Verschillende keren heb ik aan deze diensten meegewerkt als organist. Het was een voorrecht om zo ook op paasmorgen ‘gewoon’ naar de kerk te kunnen gaan. In alle vroegte onderweg van Nijkerk naar Amersfoort, al psalmodiërend op de fiets, met de paasroep ‘halleluja’ als refrein. In de St. Joris op ’t Zand werd de mis gevierd met een voorganger en een assistent, een cantor en een organist. De vieringen hadden een geheel eigen karakter en sfeer. Mede door de chat bij de livestream waren het toch ook vieringen van de hele gemeenschap. Dit ervoer ik ook de keren dat ik meewerkte aan de diensten.

Oud-katholieke parochies hebben inmiddels plaatselijk zoveel als mogelijk hun diensten hervat. Zo komt er zondag een einde aan de online-diensten vanuit Amersfoort. In deze laatste eucharistieviering is de bisschop van Haarlem Dick Schoon voorganger, geassisteerd door pastoor Paul Brommet. Cantor is Gertjan Arentsen en ik zal het orgel bespelen.

De stukken die ik zal spelen op het Engelse orgel zijn als volgt: Muziek voor de dienst: Hendrik Andriessen (1892-1981), Thema met variaties Muziek tijdens de communie: Johann Sebastian Bach (1685-1750), Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ, BWV 639 Muziek na de dienst: César Franck (1822-1890), Sortie en fa majeur

Een goede viering/zondag gewenst! De foto is overgenomen met dank aan kerkfotografie.

Komentáře


bottom of page