top of page
  • Foto van schrijverFloris van Gils

Ontslapen van Maria - Heer Jezus heeft een hofken

Bijgewerkt op: 24 jun. 2022

Aankomende zondag, 15 augustus, vieren we in Utrecht het feest van het Ontslapen van de H. Maagd Maria. Met dit feest viert de kerk het ontslapen van Maria en haar ingaan in de hemelse heerlijkheid. In de dienst zingen we verschillende Maria-liederen uit de oud-katholieke traditie en er klinkt feestelijke bijpassende orgelmuziek.

Voor de dienst speel ik van Flor Peeters (1903-1986) zijn variaties over 'Heer Jezus heeft een hofken'. Dit lied verscheen in de zestiende eeuw voor het eerst in liedbundels. In die tijd stond een hof symbool voor de Maagd Maria, op basis van een verwijzing naar Hooglied 4:12 ‘Zusje, bruid, een besloten hof ben jij, een gesloten tuin, een verzegelde bron.’ In het lied wordt de sfeer in de hof bezongen en de bloemen die de hof rijk is. De bloemen staan voor verschillende deugden. Jezus zelf verpersoonlijkt de zuiverste bloem: ‘d’ allerschoonste, beste bloem in al dat hof dat was den Here Jezus zelf dus zij hem lof.’ Flor Peeters hanteert in zijn variaties over het lied een geheel eigen klankidioom. Het kan worden getypeerd als gematigd modern, en het heeft een grote harmonische rijkdom. De melodie is in iedere variatie duidelijk hoorbaar aanwezig.

Verder klinkt nog de volgende orgelliteratuur: Tijdens de communie: Léon Boëllmann (1862-1897), Prière à Notre-Dame Na de dienst: Johann Sebastian Bach (1685-1750), Fuga g-moll, BWV 578

Een mooi Mariafeest/een goede zondag gewenst!

Foto: Het Mariabeeld van het Maria-altaar in de Ste. Gertrudis. De foto is bijgesneden en met dank overgenomen van kerkfotografie.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page