top of page
Foto van schrijverFloris van Gils

Doop van de Heer - Een stroom van noten

Bijgewerkt op: 24 jun 2022

Allereerst nog een goed nieuwjaar gewenst! Het kan nog net, vandaag is het Driekoningen (ofwel: Openbaring van de Heer aan de volken). In de oosterse kerken wordt op 6 januari de Openbaring van de Heer aan de volken samen met de Doop van de Heer in de Jordaan en de Bruiloft te Kana gevierd als het feest van Epifanie. In het oosten is dit hét feest. In de westerse kerken worden de drie thema’s van Epifanie na elkaar gevierd. In deze thema’s wordt stilgestaan bij wie het kerstkind is en waartoe hij is geboren. Wij worden hier zelf ook in betrokken: wij behoren tot de volken, wij zijn met Hem gedoopt en wij zijn te gast op de bruiloft.


Aankomende zondag vieren we in de Utrechtse kathedraal de Doop van de Heer. Voor de dienst klinkt van Johann Sebastian Bach (1685-1750) ‘Christ unser Herr zum Jordan kam’, BWV 684 (zie afbeelding). Deze bewerking maakt samen met de bewerking na de preek (BWV 685) onderdeel uit van Bachs Clavierübung III, een boek vol bewerkingen over Lutherse mis-koralen en catechismus-koralen. De sacramenten van Avondmaal, Doop en Biecht die in Luthers catechismus behandeld worden, hebben elk hun eigen koraal. ‘Christ unser Herr zum Jordan kam’ is het doop-koraal. De rivier de Jordaan waar Johannes doopte verklankt Bach beeldend met een aanhoudende stroom zestiende noten. Hierboven ontwikkelt zich een boeiende dialoog van stemmen waarbij in het notenbeeld meermaals een kruisteken zichtbaar wordt. De koraalmelodie verschijnt na enkele maten in de tenor.


Na de dienst klinkt van Johann Nikolaus Hanff (1663-1711) een bewerking op de melodie van het slotlied ‘Helft mir Gottes Güte preisen’.


Een mooi feest van Epifanie gewenst en een goede zondag!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page