top of page
  • Foto van schrijverFloris van Gils

Kruisverheffing - Een splinter kruishout

Bijgewerkt op: 24 jun. 2022

Op 14 september vieren katholieke kerken het feest van de Kruisverheffing. In Utrecht vieren we dit komende zondag. Het kruis van Christus staat bij dit feest centraal. Het is als teken van onze verlossing het christelijke symbool bij uitstek.

Het feest vindt haar oorsprong in de 4e eeuw toen volgens de overlevering Helena, de moeder van Constantijn de Grote, het kruis waaraan Christus zou zijn gekruisigd in Jeruzalem vond. Deze ontdekking leidde tot een grote belangstelling voor- en verering van delen van het kruis. Zo werd in de 6e eeuw ook een splinter kruishout de Franse stad Poitiers binnengebracht. De dichter Venantius Fortunatus was hierbij aanwezig en schreef voor deze gelegenheid twee hymnen, die tot op vandaag worden gezongen. Een van deze hymnen is ‘Vexilla regis prodeunt’. In deze hymne gebruikt hij verschillende metaforen om dieper door te dringen in de betekenis van het kruis. Het kruis is als de boom des levens; het kruis is ook als een troon: ‘God regeert vanaf het hout’ en het kruis is dat waaraan ‘de Schepper als een schepsel lijdt’. Tijdens de communie speel ik zondag een bewerking over genoemde hymne van de 20e eeuwse Franse organiste Jeanne Demessieux. Voor de dienst speel ik van Pachelbel de mooie Ciacona in f en na de dienst van Bach de Fuga in g, BWV 578.

Trouwens, ook de Ste. Gertrudiskathedraal heeft een vermeend stukje kruishout in haar bezit. Dit stukje is opgenomen in een groter kruis wat bij hoogfeesten het altaar siert. (zie foto)

Alvast een goede zondag gewenst!

Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


bottom of page